Les dades del bullying homòfob

Les dades del bullying homòfob

4187

El 17% dels entrevistats per la FELGTB arriba a intentar suïcidar-se
Un 11% dels joves diu haver estat assetjat per un professor
El 82% silencia la seva situació i no diu res als seus pares
El 42% no rep cap ajuda escolar davant l’assetjament
Més de la meitat de les agressions s’inicien entre els 12 i els 15 anys

Quan estava a l’escola, a sobre de X. es van orinar sobre diversos nois per ser homosexual. A I. seus companys de classe no el deixaven entrar al vestidor. El seu professor va arronsar les espatlles i li va dir: “Si tu ets gai, total, canvia’t al de les noies”. Z. recorda que la seva família li maltractava per la seva orientació sexual, fins al punt de donar-li de casa sense res.

Són alguns dels 653 testimonis d’adolescents i joves que han patit bullying homofòbic en 129 municipis de tot l’estat durant els últims 10 anys. Els ha recollit la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) en un estudi pioner al nostre país on s’estableix la relació entre assetjament escolar i suïcidi.

¿Tendeixen més a matar-se els adolescents a qui els seus companys els fan la vida impossible per ser gais, lesbianes o transsexuals? La conclusió del treball és que sí.

Ho explica Jesús Generelo, secretari general de la FELGTB: “Ningú és més propens al suïcidi per tenir una certa identitat de gènere, però sí per les condicions de violència en què viu”.

Els professors, de vegades culpables

Per exemple, segons aquest informe, el 43% dels adolescents i joves que van passar per l’infern escolar de l’assetjament arribar a plantejar-se el suïcidi. D’aquests, el 81% fins i tot el va planificar al detall.

De tots els que van patir assetjament escolar homofòbic, el 17% va arribar a intentar suïcidar-se.

Hi ha altres dades igualment esgarrifoses, com el que identifica els culpables: en el 90% dels casos, els assetjadors eren els companys (gairebé sempre homes), però en el 11%, els agressors eren els propis professors. Els responsables de l’estudi creuen que, en algunes ocasions, el professorat no contribueix a eradicar el problema, sinó a agreujar-lo.

“Hi ha un gravíssim problema d’assetjament homofòbic a les escoles”, denúncia Jesús Generelo. “És una qüestió estructural que està instal·lada en totes i cadascuna de les escoles, des de la d’un poble d’Osca fins a un col·legi de Chueca”.

Patir en silenci

I el pitjor és que els nens, en comptes de denunciar, ho silencien. Diu la FELGTB que el 82% dels joves no va informar a la seva família que estava patint assetjament escolar homofòbic. I que un 42% no va rebre cap ajuda al seu centre escolar davant aquestes agressions.

Humiliació, impotència, ràbia, tristesa, incomprensió, soledat i aïllament són alguns dels sentiments que provoca en els assetjats -fonamentalment, homes- aquest tipus de bullying. I, així, fins a arribar a la desesperança total. Pensaments del tipus “el futur apareix fosc per a mi”, “jo no crec que hi hagi solució”, “abandonar-ho tot seria una bona sortida” …

En l’últim extrem, el suïcidi com a via d’escapament. 124 joves d’entre 12 i 25 anys han arribat fins al punt d’intentar suïcidar-se.

Triple risc

Estudis internacionals apunten que els joves LGTB tenen tres vegades més risc de suïcidi que els seus companys heterosexuals. Aquí no s’ha analitzat aquest assumpte en profunditat, però els investigadors de la FELGTB pensen que aquest mateix nivell de risc podria extrapolar-se a Espanya.

Per això, en el Dia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi, fan una crida a les institucions perquè s’impliquin més activament en la qüestió.

Segons ha explicat en roda de premsa José Luis Ferrándiz, un dels autors de l’estudi, el 23% del bullying homofòbic es produeix abans que les víctimes arribin a l’ESO. És a dir, moltes vegades els insults i l’aïllament tenen lloc fins i tot abans que els nens descobreixin la seva orientació de gènere. Més de la meitat de l’assetjament s’inicia entre els 12 i els 15 anys.

Font: El Mundo