La SIDA deixa de ser prioritat

La SIDA deixa de ser prioritat

2815

El mateix dia en què Mariano Rajoy anunciava a la ciutadania el major retrocés de la història en l’estat de benestar, l’Aliança de Plataformes estatals i autonòmiques d’entitats del VIH i sida de l’Estat espanyol que representa més de 300 ONG de tot el país es reunia, després de set mesos de insistent sol·licitud, amb la directora general de Salut Pública, Mercedes Vinuesa, per conèixer l’estratègia del Govern a la resposta al VIH. Des de fa més de mig any, les ONG del VIH han estat denunciant l’abandonament per part de Govern a l’atenció del VIH.

Jancho Barris, representant de l’Aliança de Plataformes del VIH, assenyala que “durant tot aquest temps les ONG hem deixat clar que les mesures no es poden prendre de manera unilateral i per això sol·licitem que el canal que s’ha obert avui, continuï, perquè encara queden sobre la taula molts interrogants i presa de decisions que són urgents, com què passarà amb l’atenció de les persones en situació irregular amb VIH que a partir del 31 d’agost deixaran de tenir targeta sanitària”. D’altra banda, el pressupost per al Pla Nacional sobre la Sida és, tal com ja s’havia apuntat després de la publicació dels pressupostos generals al maig, de 3,5 milions d’euros, dels quals estan destinats a sustentar l’estructura administrativa i garantir seva continuïtat. Aquesta és una de les tres branques amb què treballava la fins ara Secretaria del Pla Nacional sobre la Sida.

Sobre les altres dues, d’una banda, la directora de Salut Pública ha informat als membres de l’Aliança que les transferències a les comunitats autònomes ja s’han realitzat a través del Fons de Cohesió Social, fons que segons va explicar Vinuesa, s’ha ampliat aquest any, encara que a les ONG no ens costa que això sigui així doncs no es va oferir una dada sobre això. Des de la Aliança es va exigir al Ministeri la garantia de l’equitat territorial tal com se suposa que ha de fer i igualment es va posar èmfasi que, en no existir una partida econòmica específica per al VIH i sida en aquestes transferències, “no podem considerar que aquestes transferències contribueixin a la resposta al VIH “, segons Julio Gómez, representant de l’Aliança.

En el cas de la convocatòria de subvencions a organitzacions que treballen en l’àmbit del VIH, la informació obtinguda tampoc ha estat massa clarificadora. Segons Vinuesa, la convocatòria de subvencions podria, sense assegurar-ho, publicar-se a través de la Direcció de Promoció de la Salut i Epidemiologia deixant de ser específiques per a activitats de resposta al VIH i sida i ampliant-se a la prevenció d’altres malalties. Així i tot, es desconeix la quantia de les subvencions així com les dates de publicació, encara que s’ha assenyalat que aquestes dependran dels recursos econòmics de què es disposi, el que podria suposar una retallada de més del 50% respecte l’exercici anterior .

A més, adverteixen que abans de la possible publicació de les subvencions, han d’avaluar el Pla Multisectorial 2008-2012 per determinar els anomenats elements nuclears, que serviran per elaborar el nou Pla Multisectorial. Sobre això, Santiago Redondo, representant de l’Aliança, destaca que “les Plataformes han traslladat a les responsables del Ministeri la necessitat que comptin amb la comunitat del VIH per determinar les estratègies a seguir, i que ho facin a través dels mecanismes que fins ara han servit per implicar tots els actors que treballen en la resposta al VIH al nostre país “. Un d’aquests mecanismes és la Comissió Nacional de Coordinació i Seguiment de Programes de Prevenció de la Sida, que l’Aliança de Plataformes considera fonamental convocar immediatament per començar a articular la col·laboració i comunicació entre l’administració i les organitzacions, que en els últims mesos s’ha vist interrompuda.

En la trobada es va anunciar el que per la premsa ja es coneixia: el nomenament d’Elena Andradas Aragonés com a subdirectora de Promoció de la Salut i Epidemiologia del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, un càrrec des del qual dirigirà el Pla Nacional sobre la Sida. Els representants de l’Aliança de Plataformes del VIH consideren que és insuficient l’anunci de continuïtat d’aquest organisme, ja que se li ha baixat de categoria dins de l’organigrama del Ministeri de Sanitat, en un context on el VIH encara representa un important repte per els diferents actors que participen en la resposta a la pandèmia al país. A més, segons fonts del Ministeri, la situació no millorarà en els propers anys ja que han deixat clar que es preveu que continuïn les retallades al pressupost que afectaran el nou Pla Multisectorial 2013-2017 davant la infecció per VIH i la sida. L’anterior, comenta Julio Gómez, representant de l’Aliança “serà un retrocés en la resposta al VIH que tindrà conseqüències molt greus en la salut pública”.

Al llarg del matí de dimecres, les ONG del VIH van dur a terme una acció comunicativa en les xarxes socials sota el lema #AnaMatorespondealVIHYA a través de la qual van traslladar les preguntes que s’anaven a formular en la reunió sobre el futur de la resposta al VIH i sida al nostre país.

Les accions estan organitzades i recolzades per plataformes estatals i autonòmiques en defensa d’una resposta a la infecció per VIH i sida integrades per 300 entitats: Comitè 1r de desembre, Coordinadora Estatal de VIH / sida (CESIDA), Coordinadora Gai Lesbiana, CALCSICOVA, FAUDAS , FELGTB, EUSKALSIDA, Federació Treballant en Positiu, FEAT, FLUSIP, FUNSIDA, Fundació Triangle, Metges del Món, NASIDA i REDVIH.

Font: Nota de premsa