Barcelona dedica la Glorieta del Parc de la Ciutadella a la memòria de la transsexual Sònia assassinada per un grup de neonazis el 1991
La memòria històrica del col·lectiu LGTBI i la seua visibilització formen part clau de les reivindicacions del moviment social que en defensa els seus drets. La seua història inclou la seua invisibilització en la vida quotidiana, l’activisme per defendre el seus drets i, malauradament, la seua discriminació. La violència que s’ha exercit contra les persones LGTBI no pot caure en l’oblit. Ha de ser recordada perquè no es tornen a reproduir les situacions de marginació, per crear un imaginari plural i democràtic i per retre homenatge a les víctimes de la LGTBIfòbia.
Dijous 14 de març es va donar un important pas més en aquest sentit quan el plenari del districte de Ciutat Vella de Barcelona va aprovar la denominació de “Espai Glorieta de la transexual Sònia” per la glorieta del Parc de la Ciutadella en què va ser assassinada la Sònia Rescalvo Zafra el 6 d’octubre del 1991 per un grup de neonazis. Alhora, s’ubicarà un monòlit davant l’entrada amb una placa commemorativa per a la seua memòria. Una victòria del moviment LGTBI de Barcelona que ha fet una pressió constant per aconseguir aquest reconeixement. I de fet, és aquí on recau la importància: reconèixer i mantenir la memòria històrica del col·lectiu LGTBI per visibilitzar-lo.
En l’àmbit polític la proposta va ser presentada per la regidora a l’Ajuntament de Barcelona per Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, Janet Sanz. El plenari va aprovar aquesta petició del moviment LGTBI, amb l’abstenció del PP que considerava que incloure transexual en el nom de la Glorieta podia ser estigmatitzdor i solicitava que només posara el nom i cognoms.